NPK 12-10-18 is een meststof met een specifieke samenstelling van voedingsstoffen die essentieel zijn voor plantengroei. De term “NPK” verwijst naar de drie belangrijkste voedingsstoffen in meststoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De cijfers 12-10-18 geven de verhouding weer van deze drie voedingsstoffen in de meststof, uitgedrukt als een percentage van het totale gewicht.

NPK 12-10-18 voor het gazon

Het hogere kaliumgehalte (18%) in deze meststof draagt bij aan de stressweerstand van het gazon. Kalium helpt planten om water beter vast te houden, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte, hitte, koude en ziekten. Hoewel het stikstofgehalte (12%) niet extreem hoog is, is het toch voldoende om het gazon van essentiële voedingsstoffen te voorzien voor een gezonde groei. Een teveel aan stikstof kan leiden tot overmatige grasgroei, wat resulteert in frequenter maaien (hiervoor is NPK 15-15-15). Het fosforgehalte (10%) is gunstig zijn voor de ontwikkeling van sterke wortelsystemen.

Wanneer gebruik je 12-10-18 op het gazon

Het beste moment om kunstmest aan te brengen is in het voorjaar, bij voorkeur wanneer het gras actief groeit, of in het vroege najaar om de graswortels te versterken voor de winter. Vermijd het aanbrengen van kunstmest tijdens droge periodes of extreme hitte, aangezien dit de effectiviteit van de meststof kan verminderen en mogelijk schade aan het gras kan veroorzaken.

NPK 12-10-18 en kalk

Aan het begin van de lente is het de tijd om je te ontfermen over het gazon. Eén van de zaken die hierbij komt kijken is het aanbrengen van kalk om de zuurtegraad van de bodem te neutraliseren. Nu is vaak de vraag, kun je gelijktijdig bemesten en kalken? Bij een kunstmest wordt dit afgeraden. Kalk (calciumcarbonaat) heeft de neiging om te reageren met bepaalde voedingsstoffen in kunstmest, zoals fosfor en ijzer, waardoor ze minder beschikbaar worden voor opname door planten. Deze chemische reacties kunnen resulteren in een verminderde effectiviteit van zowel de kalk als de kunstmest. Een organische mest kan wel gelijktijdig worden aangebracht.

Hoe breng je NPK 12-10-18 aan op het gazon?

Voor een gelijkmatige toepassing van kunstmest kun je een strooiwagen, handstrooier of een roterende strooier gebruiken. Eventueel kan je dit ook met de hand doen, echter zal de verdeling hierdoor vaak minder nauwkeurig zijn. Zorg ervoor dat de strooier goed is afgesteld volgens de aanbevolen instellingen voor de specifieke kunstmest die je gebruikt. Loop in gestructureerde banen over je gazon terwijl je de kunstmest verspreidt om ervoor te zorgen dat je geen delen van het gazon overslaat of overlapt. Nadat je de NPK 12-10-18 gelijkmatig hebt aangebracht, is het een goed idee om het gazon lichtjes water te geven. Dit helpt de meststof in de bodem te laten zakken en activeert de opname door de wortels van het gras. Wacht na het aanbrengen van kunstmest en het geven van water een paar dagen voordat je het gazon maait. Dit geeft de tijd voor de meststof om in de bodem te trekken en de graswortels te bereiken.