Bemesting is een essentieel onderdeel voor een gezonde tuin. Bij het bemesten worden voedingsstoffen aan de bodem toegevoegd om de groei, gezondheid en opbrengst van gewassen te verbeteren. Deze voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor planten omdat ze een rol spelen bij verschillende processen die nodig zijn voor groei, ontwikkeling en voortplanting.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben, zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), die bekend staan als macronutriënten vanwege de grote hoeveelheden waarin planten ze nodig hebben. Deze drie voedingsstoffen zijn de hoofdbestanddelen van de meeste commerciële meststoffen en worden aangeduid met de term NPK, die staat voor de chemische symbolen van de elementen.

Waar staat NPK voor?

  • Stikstof (N): Stikstof is essentieel voor de vorming van eiwitten, chlorofyl en nucleïnezuren in planten. Het speelt een cruciale rol bij de groei van bladeren en stengels, waardoor het een belangrijke factor is in de algehele groei van de plant. Een gebrek aan stikstof kan resulteren in een lage opbrengst en een vertraagde groei.
  • Fosfor (P): Fosfor is betrokken bij energietransport binnen de plant, de vorming van DNA en RNA, en de ontwikkeling van wortels en bloemen. Het is vooral belangrijk tijdens de zaadontwikkeling en vroege wortelvorming. Een tekort aan fosfor kan leiden tot een verminderde groei en bloei, evenals een slechte wortelontwikkeling.
  • Kalium (K): Kalium is essentieel voor het handhaven van de osmotische balans in plantencellen, waardoor de waterhuishouding wordt gereguleerd en planten worden beschermd tegen droogte en ziekten. Het speelt ook een rol bij de activatie van enzymen en de productie van suikers en zetmeel. Een tekort aan kalium kan leiden tot een verminderde weerstand tegen stressfactoren zoals droogte en ziekten, evenals een verminderde opbrengst.

NPK en Micronutriënten

Naast de NPK hebben planten ook micronutriënten nodig, hierbij gaat het om veel kleinere hoeveelheden. Deze omvatten elementen zoals calcium, magnesium, zwavel, ijzer, mangaan, zink, koper, molybdeen en borium. Deze stoffen spelen allemaal een belangrijke rol bij verschillende metabolische processen in planten.

Welke NPK voor welke plant?

Verschillende plantensoorten hebben verschillende NPK-samenstellingen nodig vanwege hun unieke groei-, ontwikkelings- en voedingsbehoeften. Deze verschillen kunnen worden beïnvloed door diverse factoren, waaronder genetica, levenscyclus, groeifase, bodemtype en klimatologische omstandigheden. Voor de veel voorkomende planten is kant-en-klare kunstmest beschikbaar. Bijvoorbeeld, bladgewassen hebben over het algemeen meer stikstof nodig voor een gezonde bladontwikkeling, terwijl fruitgewassen vaak een hogere behoefte hebben aan kalium voor de vruchtvorming en -rijping. Planten die worden geteeld voor hun bloemen, zoals rozen, tulpen en orchideeën, hebben vaak een hogere behoefte aan fosfor voor een gezonde bloemvorming en -ontwikkeling. Een bemesting met een hoger fosforgehalte kan bijdragen aan een overvloedige bloei en heldere kleuren.