Waarom moet je je Japanse esdoorn snoeien?

Het snoeien van de Japanse esdoorn is noodzakelijk voor een natuurlijke en gezonde groei van de struik. Naast het bevorderen van de groei behoudt de esdoorn ook zijn vorm en structuur door snoeien, waardoor de struik er het gehele jaar mooi uitziet.

Soorten Japanse Esdoorn

Er zijn verschillende soorten Japanse esdoorns met verschillende snoeibehoeften. Deze verschillen voornamelijk in de grootte van de struik. Bij de grotere bomen zoals de ‘Acer Japonicum (Vitifolium)’ en de ‘Acer Palmatum’ is het belangrijk dat deze wordt gesnoeid als de plant in rust is, dit is voor deze soorten in november. Voor de kleinere bomen zoals de ‘Wilson’s Pink Dwarf’ en de ‘Crimson Queen’ maakt dit minder uit.

Wanneer moet je een Japanse Esdoorn snoeien?

Net als veel andere struiken heeft de Japanse esdoorn een specifieke periode waarin snoeien het meest effectief is. Het optimale moment voor snoeien ligt tussen juli en november, en slechts één keer per jaar snoeien is voldoende. Dit heeft te maken met de kracht van de sapstroom; in deze periode is deze namelijk minder krachtig dan in de lente wat het risico op bloeden (verlies van sap) vermindert. Idealiter moet het snoeien van de Japanse esdoorn plaatsvinden tijdens droge periodes, omdat dit de kans op ziektes minimaliseert.

Hoe snoei je een Japanse Esdoorn?

Om het snoeien van een Japanse Esdoorn gemakkelijk uit te leggen volgt hier een stappenplan hoe je dit zorgvuldig doet zodat je Japanse Esdoorn struik het gezondst mogelijk blijft.

  1. Verwijder dode of zieke takken: Begin met het inspecteren van de boom op dode, zieke of beschadigde takken. Knip deze takken terug tot net boven de takkraag (de verdikking aan de basis van de tak) met een schuine snede.
  2. Elimineer kruisende takken: Takken die elkaar kruisen of schuren, kunnen wonden veroorzaken en de groei van de boom belemmeren. Deze kan je verwijderen om de groei van de boom niet tegen te gaan.
  3. Vorm de boom: De vorm is natuurlijk erg belangrijk, snoei daarom lichtjes om de gewenste vorm te bereiken. Werk langzaam en stapsgewijs, waarbij je regelmatig even een stapje terugzet om de voortgang te controleren.
  4. Dun de kroon uit (indien nodig): Als de kroon te dicht wordt of als er te veel takken zijn, kun je lichtjes uitdunnen om de luchtcirculatie te verbeteren en de groei van nieuwe scheuten te stimuleren.
  5. Controleer je werk: Stap achteruit en bekijk je snoeiwerk vanuit verschillende hoeken om ervoor te zorgen dat de vorm en structuur van de boom evenwichtig zijn.

Onderhouden Japanse Esdoorn

De Japanse Esdoorn heeft na het snoeien niet veel meer nodig buiten water. Het is goed om de boom 1x in de week water te geven en bij warm weer kan dit tot max 3 keer per week. De Japanse esdoorn kan je ook bemesten, maar dit is niet noodzakelijk. Hiermee kan je wel de groei stimuleren van de boom, als deze bijvoorbeeld in een niet zo voedzame bodem staat. Voor het bemesten van de boom gebruik je een uitgebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof die speciaal is samengesteld voor sierbomen en struiken. Kies hiervoor de juiste NPK-verhouding die geschikt is voor de behoeften van de esdoorn, zoals bijvoorbeeld 10-10-10.

Beste plek voor de Japanse Esdoorn

De beste plek voor een Japanse esdoorn in je tuin is essentieel voor het gedijen van deze prachtige boom. Als je overweegt om een Japanse esdoorn aan te planten maar twijfelt of je tuin geschikt is, zijn er een paar belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Allereerst, bedenk of je tuin de juiste omstandigheden biedt voor een Japanse esdoorn. Deze bomen gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen en hebben vochtige, goed doorlatende grond nodig. Het is ook belangrijk om te zorgen voor bescherming tegen harde wind en extreme temperaturen. Als je tuin aan deze criteria voldoet, is de Japanse esdoorn een uitstekende keuze om toe te voegen aan je landschap. Met zijn prachtige bladkleuren en sierlijke groeiwijze voegt hij een vleugje elegantie en schoonheid toe aan elke buitenruimte.