Als de paashaas zijn paaseieren gaat verstoppen, breekt traditiegetrouw het nieuwe tuinseizoen aan. Dit jaar is dat begin april, maar het is verstandig om eind februari, begin maart al aan de slag te gaan. Bij menig tuinliefhebber begint het nu te kriebelen. Tijd dus om het tuingereedschap uit de schuur te halen! Graag wil ik met u en jou wat tuintips delen.

Strakke kindvriendelijke achtertuin met kunstgras in Veenendaal

Als sneeuw, grauwe wolkenluchten en regenbuien plaatsmaken voor de zon begint het onkruid welig te tieren. Voorkom dat dit zich snel verspreid en ga meteen wieden. Onkruid kan overlast veroorzaken voor andere planten. Ook gras groeit snel – vanaf 5 à 6 graden. Daarom dient nu de eerste maaibeurt zich aan. Ga in maart ook het gazon beluchten, verticuteren en doorzaaien. Na het maaien kun je de grond bemesten, want de bodem vraagt om een goede en gezonde voeding. Het ideale moment is vlak voor een regenbui. Dan kan de mest snel de grond in trekken. Strooi ook kalk als voeding, twee à drie weken voor bemesting. Bodemstructuur, bodemleven en bemesting zorgen voor gezonde planten. De grond droogt snel uit door de lentewarmte. Zorg daarom voor een goede bewatering. Het liefst in de avond, om verbranding te voorkomen.

Denk ook aan de tuin- en terrasbestrating. Ga algen en mos op de tegels te lijf met azijn of andere aanslagreiniger. Een hogedrukspuit wordt afgeraden, omdat de straal de toplaag van de tegels beschadigt. Algen vindt u ook in de vijver. Daarom is het verstandig om de vijver en de pompfilters te reinigen en de vijver te bemesten. Vanaf een temperatuur van 10 graden krijgen de vissen weer voeding.

Opruim- en snoeiwerk vormt een belangrijke tuinklus in het voorjaar. Alle vaste planten en siergrassen mogen worden weggeknipt eind februari, begin maart. Laat vaste planten die nu of bijna bloeien nog even staan om ze in de zomer terug te knippen. Maart is de ideale maand om rozen, vlinderstruiken, catalpa’s en hortensia’s te snoeien. Dat bevordert nieuwe groei. Takken ouder dan drie jaar en verzwakte takken van de hortensia kun je het beste tot op de bodem terugsnoeien. Waak ervoor om niet alle takken weg te halen. De meeste hortensiasoorten bloeien op ‘oud’ hout van minimaal een jaar. Vergeet de hagen bij het snoeien niet.

Breng kleur in de tuin met vrolijke voorjaarsbloeiers in de pot en prachtige voorjaarsbollen. Bijvoorbeeld uitgebloeide narcissen, krokussen en hyacinten. Als je ze nu in de border zet, bloeien ze volgend jaar opnieuw. Plant ook zomerbloemzaden in de tuin. In juni en juli steken die bloemen hun kleurrijke kopjes omhoog.

Niets is echter zo veranderlijk als het weer. Hoge temperaturen kunnen ineens worden afgewisseld met een scheutje nachtvorst. Houd daarom goed de weerberichten in de gaten.