Heb je een schutting maar wil je dat deze een groene en natuurlijke indruk geeft? Hedera is geliefd om zijn sierlijke uitstraling en zijn vermogen om schaduwrijke gebieden te bedekken waar andere planten moeilijk groeien. Het vereist weinig onderhoud en gedijt goed in zowel zon als schaduwrijke omgevingen. De hedera heeft groenblijvende, houtachtige wijnstokken die vaak gebruikt worden voor het bedekken van muren, hekken en andere structuren in tuinen en landschappen.

Geschikte materialen om een Hedera schutting van te maken

Hedera gedijt goed op verschillende soorten schuttingmaterialen, zolang er voldoende steun is voor de plant om zich aan te hechten en te klimmen. Houten schuttingen zijn een populaire keuze, omdat ze een natuurlijke uitstraling bieden en een uitstekende ondergrond vormen voor klimop. De klimop kan zich gemakkelijk vastgrijpen aan het hout met behulp van zijn hechtwortels en zich langs de schutting verspreiden.

Ook metalen schuttingen, zoals gegalvaniseerd staal of smeedijzeren hekwerk, kunnen dienen als geschikt materiaal voor klimop. Hoewel klimop geen hechtwortels heeft zoals sommige andere klimplanten, kan het zich toch rond de metalen staven wikkelen en omhoog klimmen.

Betonnen schuttingen, hoewel minder natuurlijk, bieden een solide basis waarop klimop kan groeien. Speciale klimplantenhouders of -beugels kunnen worden gebruikt om de hedera aan de betonnen schutting te bevestigen terwijl deze groeit.

Schuttingen met gaaswerk of rasterpanelen bieden een uitstekende ondergrond voor hedera om zich aan vast te houden en te klimmen. De open structuur van het gaaswerk maakt het gemakkelijk voor de klimop om zich te verspreiden en te groeien.

Het planten van de Hedera’s

Graaf sleuven langs de basis van de schutting op gelijke afstanden uit elkaar, waarbij de afstand afhankelijk is van hoe dicht je de hedera wilt planten. Plaats de hedera planten in de sleuven en vul ze aan met aarde, waarbij je ervoor zorgt dat de wortels goed bedekt zijn. Geef de jonge planten royaal water na het planten en blijf ze regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, om een gezonde groei te bevorderen.

De juiste dekking

Als de hedera groeit, begeleid dan de nieuwe scheuten langs de schutting en bind ze indien nodig vast. Dit helpt om een gelijkmatige bedekking van de schutting te bereiken en voorkomt dat de Hedera overmatig gaat klitten.