Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, het snoeien van druiven kan een uitdagende taak lijken. Maar met de juiste technieken kun je een overvloedige oogst krijgen en je druivenplant gezond houden.

Benodigdheden:

Je hebt gelukkig niet veel nodig om een druif te snoeien. De belangrijkste dingen zijn:

Tuinschaar of snoeischaar
Tuinhandschoenen
Ladder (indien nodig)

Druif snoeien: Timing is belangrijk

Het snoeien van druiven moet worden gedaan tijdens de rustperiode van de plant, meestal in de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Tijdens de rustperiode, wanneer de druivenplant inactief is en geen bladeren of fruit produceert, ervaart de plant minder stress. Snoeien kan een vorm van stress zijn voor de plant, maar tijdens de rustperiode is de impact minimaal omdat de plant zich richt op interne processen zoals opslag van energie en het ontwikkelen van nieuwe knoppen voor het komende groeiseizoen. Daarnaast hebben de snijwonden meer tijd om te genezen voordat het groeiseizoen begint. Dit minimaliseert het risico op infectie of ziekte. Dit helpt bij het bevorderen van gezonde groei en het maximaliseren van de oogst.

Welke takken kun je snoeien?

Zoek naar oude, dode of beschadigde takken en verwijder deze helemaal tot aan de basis. Deze takken kunnen ziektes verspreiden en de groei van nieuwe scheuten belemmeren.

Selecteer de hoofdtakken

Identificeer de belangrijkste, sterke takken die als hoofdtakken dienen. Deze takken moeten goed verdeeld zijn over de plant en een stevig frame vormen voor de groei van druiventrossen.

De druif snoeien

Knip zijtakken terug tot slechts enkele knoppen vanaf de hoofdtak. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten en zorgt voor een betere luchtstroom en zonlichtpenetratie, wat essentieel is voor een gezonde groei van de druiven.

Dun de druiven uit

Als je te veel trossen ziet, overweeg dan om ze uit te dunnen. Dit betekent dat je sommige trossen verwijdert om de overgebleven druiven meer ruimte te geven om te groeien en te rijpen.

Na het druif snoeien; onderhouden

Na het snoeien is het belangrijk om regelmatig te controleren op nieuwe groei en deze indien nodig te snoeien. Dit helpt bij het behouden van een gezonde vorm en bevordert een overvloedige oogst.

Overige tips bij het snoeien van je druif:

Draag altijd tuinhandschoenen om je handen te beschermen tegen scherpe takken en mogelijke huidirritatie. Wees niet bang om rigoureus te snoeien. Druivenplanten hebben een krachtige groei en zullen snel herstellen van een stevige snoei & zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om luchtstroom te bevorderen en ziekten te voorkomen.