De hortensia is een populaire sierplant die bekend staat om zijn kleurrijke bloemen. Hortensia’s gedijen goed in vochtige, gematigde klimaten en worden vaak gebruikt in tuinen en als potplanten. De bloemen zijn bolvormige clusters die bestaan uit veel kleine bloemen. De hortensia is een populaire plant in de Nederlandse tuin omdat vele soorten groenblijvend zijn en de bloemen in menig kleur komen. Omdat de planten al snel 1,5 tot wel 3 meter hoog worden is het tijdige snoeien een terugkomend klusje. Als je je goed hortensia snoeit zal deze ook nog eens beter bloeien!

Wanneer moet ik mijn hortensia snoeien?

Dit is afhankelijk van het soort hortensia die je hebt. Hier zijn twee soorten in; een bloeier op nieuwe knoppen & bloeier op oude knoppen. Een veel voorkomende bloeier op nieuwe knoppen de hortensia Annabella en de pluimhortensia (Hydrangea Paniculata). Een bloeier op oude knoppen is de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla).

Bloeier op nieuwe knoppen

Het bloeien op nieuwe knoppen wil zeggen dat deze planten bloeien op de takken die in het voorjaar gevormd zijn. Je kunt dit soort hortensia’s het beste snoeien in het vroege voorjaar / einde winter. We hebben het dan, afhankelijk van de winter, over februari & maart. Het is hierbij van belang dat het niet meer (hard) gaat vriezen. Dit kan namelijk veel schade aan de plant veroorzaken. Je snoeit hortensia’s tot z’n 10 a 15 centimeter boven de grond. Het beste is om dit in een hoek van 45 graden te doen.

Bloeier op oude knoppen

Het bloeien op oude knoppen wil zeggen dat de knoppen die gaan bloeien al in het vorige seizoen zijn gevormd. Dit gebeurd, afhankelijk van de zomer, rond augustus. Je hoeft dit soort hortensia’s eigenlijk nooit te snoeien! Wel moeten de uitgebloeide bloemen wegknippen, evenals dode takken. Als de plant echt te groot wordt, moet je de hortensia snoeien. Snoei de hortensia na de winter (maart / april). Je snoeit ongeveer een derde van de oude takken, waarbij je de snede tot 10 cm boven de basis van de plant maakt. Kies daarbij bij voorkeur voor dode takken, takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Houd er rekening mee dat op de takken die je dit jaar niet snoeit, nog dit jaar bloemen zullen verschijnen.

Waarmee snoei je een hortensia?

Je kunt hortensia’s het beste snoeien met een snoeischaar. Dit is voor de meeste gevallen ruim voldoende. Heeft jouw hortensia erg dikke takken? Dan kun je ook snoeien met een takkenschaar. Zorg ervoor dat je snoeigereedschap schoon en scherp is om schade aan de plant te voorkomen.