Waarom moet je bamboe snoeien?
Het snoeien van bamboe houdt de plant jong, gezond en in vorm. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe scheuten, omdat bestaande scheuten geen nieuwe uitlopers meer vormen. Scheuten zijn de jonge, nieuwe stengels die uit de grond omhoog komen en uitlopers zijn de horizontale wortelstokken die ondergronds groeien en waaruit nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Door te snoeien, bevorder je de groei van nieuwe scheuten, waardoor de bamboe voller en mooier wordt.
Soorten bamboe
Bamboe blijft het hele jaar mooi groen en groeit heel snel, wat tegelijkertijd ook het voordeel en nadeel van de plant is. De bamboeplant staat er namelijk om bekend snel te woekeren. Bij sommige soorten betekent dit dat ze continu blijven groeien, ook ondergronds, wat schade kan veroorzaken. Voor ieder probleem is er gelukkig ook een oplossing; zo bestaan ook niet-woekerende bamboe soorten zoals de ‘Fargesia’ soort. Vind jij een woekerende bamboe soort toch mooier zoals de ‘Phyllostachys Bissetii’ of ‘Pseudosasa Japonica’ dan is het mogelijk om deze in een plantenbak of wortelbegrenzer te zetten.
Wanneer moet je bamboe snoeien?
Voor bamboe is het lastig aan te geven in welke tijd van het jaar je de plant moet snoeien. Dit heeft namelijk met 2 verschillende factoren te maken, de reden van het snoeien en het soort bamboe dat gesnoeid moet worden. Vind je bijvoorbeeld dat je bamboe te hoog wordt dan zal je de toppen moeten inkorten van de plant, dit doe je als de groeiperiode van de plant is afgelopen in augustus en september. Andere redenen voor het snoeien van bamboe zijn de oudheid van de plant en om je haag weer in vorm te houden. Om de plant jong te houden is het soms goed om hem te snoeien en de oude halmen te verwijderen. Voor deze klus kan je het beste aan de slag in de nawinter of aan het einde van de zomer. Om de haag netjes in vorm te houden is de beste tijd van het jaar om hem te snoeien in augustus en september.
Hoe moet je bamboe snoeien?
Bamboe snoeien is over het algemeen erg eenvoudig. Hieronder volgt een stappenplan dat uitlegt hoe je je bamboe kunt snoeien, afhankelijk van de situatie.
1. Verwijderen van dode, beschadigde of uitstekende stengels
Het snoeien van bamboe begint met het weghalen van alle dode, beschadigde of uitstekende stengels. Dit doe je door deze stengels zo dicht mogelijk bij de grond af te knippen. Deze stap is cruciaal omdat:
- Voorkomen van nieuwe scheuten: Door dicht bij de grond te knippen, voorkom je dat er nieuwe scheuten ontstaan op ongewenste plaatsen.
- Gezondheid van de plant: Het verwijderen van beschadigde stengels voorkomt de verspreiding van ziektes naar de gezonde delen van de plant.
- Ruimte voor nieuwe groei: Het maakt plaats voor nieuwe, gezonde bamboestengels, die beter zullen gedijen zonder de oude, zieke stengels in de weg.
- Esthetiek: Het zorgt ervoor dat je bamboe er netjes en verzorgd uitziet.
2. Verwijderen van oudere stengels
Omdat bamboe zeer snel groeit, is het soms de moeite waard om ook oudere stengels weg te knippen. Dit stimuleert de groei van nieuwe, gezonde stengels. Oudere stengels zorgen namelijk voor:
- Vertragen van nieuwe groei: Oudere stengels kunnen de groei van nieuwe scheuten belemmeren.
- Onaantrekkelijk uiterlijk: Ze kunnen een minder aantrekkelijk, verwilderd uiterlijk geven aan je bamboe.
- Verspreiding van ziektes: Oude stengels zijn vaak vatbaarder voor ziektes en plagen, die zich kunnen verspreiden naar nieuwe groei.
3. Vorm behouden door toppen te knippen
Om je bamboe in een mooie, beheersbare vorm te houden, is het belangrijk om de toppen van de stengels af te knippen. De voordelen hiervan zijn:
- Beheersbare hoogte: Door de toppen af te knippen, voorkom je dat je bamboe te hoog en onhandelbaar wordt.
- Dichtere groei: Het stimuleert de plant om voller te groeien, omdat de energie van de plant wordt gericht op het ontwikkelen van meer zijstengels in plaats van op hoogtegroei.
- Esthetisch aantrekkelijk: Een volle, goed gesnoeide bamboeplant ziet er aantrekkelijker en verzorgder uit.
Onderhouden van bamboe
Bamboe heeft weinig onderhoud nodig omdat het snel groeit en gemakkelijk te snoeien is. Als je hebt gekozen voor een bamboesoort die snel kan woekeren, is het verstandig om regelmatig te controleren of de wortelbarrières nog stevig zijn of om de wortels rondom de plant te verwijderen. Verder houdt bamboe niet van droogte; zorg er daarom voor dat de plant bij warm weer voldoende water krijgt. Als de bladeren geel worden en beginnen te krullen, weet je dat de plant droog is en water nodig heeft.